2025-01-24 KL. 14:20 Var vaksam på samtal om installation av larm

Utvecklingsområden i kommunen

De utvecklingsprojekt som tas fram inom God och nära vård utgår från invånarens behov, där lösningar skapas tillsammans. Det pågår redan olika utvecklingsprojekt och fler är på gång, nedan kan du ta del av några.

 

Pågående utvecklingsområden

Förbättra KSON:s arbete med samordnad individuell plan, SIP

Arbetet med att förbättra Norrtälje kommuns samordnade individuella plan (SIP)  drivs av SIP-samordnaren. SIP-samordnaren på KSON har ett strategiskt uppdrag att kvalitetssäkra och utveckla kommunens SIP-arbete i samverkan med lokala och regionala aktörer samt genom lokala överenskommelser.

Samordnad individuell plan


Fysisk aktivitet på recept (FaR)

På uppdrag och med stöttning av Socialstyrelsen breddar nu Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) införandet av Fysisk aktivitet på recept (FaR) för äldre i ordinärt boende.

I utvecklingsarbetet kommer vi att:

Öka satsningen på Hälsa och välbefinnande

Målet med den utökade satsningen är att förbättra hälsa och välbefinnande, med särskilt fokus på äldre personer i eget boende. Detta genom att skapa hållbara strukturer för fysisk aktivitet inom vården. Satsningen syftar till att höja vårdkvaliteten och stärka folkhälsan genom att fördjupa samarbetet mellan olika vårdnivåer och vårdgivare, vilket möjliggör en mer individanpassad vård.

Bredda samarbetet mellan olika aktörer och vårdgivare

Genom att bredda Fysisk aktivitet på recept till alla vårdgivare skapas en mer sammanhållen och individanpassad vård. Samarbetet mellan olika aktörer och vårdnivåer stärks vilket är en del av den långsiktiga strategin för att främja hållbara hälsovanor och förebygga sjukdomar vilket i slutändan kommer att gynna både kommunen och invånarna.

Säkerställa att hälsa blir en naturlig del av patienternas hälso- och vårdplan

I uppdraget ingår att säkerställa att FaR blir en naturlig del av patienternas hälso- och vårdplan. Det innebär även att FaR i vissa fall kan ersätta eller komplettera en läkemedelsbehandling, alternativt ersätta den huvudsakliga behandlingsmetoden. Samverkan med husläkarmottagningar och hemrehabilitering kommer att underlätta för vårdgivare att erbjuda fysisk aktivitet som en del av behandlingen.

En annan viktig del i den här satsningen är att stärka samarbetet med fritidsorganisationer och idrottsföreningar för att öka invånarnas tillgång till fysisk aktivitet.

Norrtälje är en av fyra kommuner som får stöd från Socialstyrelsen för att brett implementera FaR för äldre personer i eget boende. Satsningen finansieras genom statsbidrag.

Kontakt

0176-711 13 sanna.hall@norrtalje.se

Öppettider

Helgfria vardagar 08.00–16.30
Dag före röd dag 08.00–13.00

Receptionen är öppen mellan 09.00–11.00
övrig tid tar vi emot tidsbokade besök.

Senast ändrad: 2024-11-20

Hjälpte den här informationen dig?