KSON satsar på kompetenslyft – 70 medarbetare erbjuds utbildning till undersköterskor

Publicerad: 2024-11-14

2023 tog Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) initiativ till en långsiktig kompetenssatsning för medarbetare inom äldreomsorgen. Syftet är att medarbetare, med både lång och kort arbets-erfarenhet, ska kunna validera sin kompetens och genom distansutbildning få den skyddade underskötersketiteln.

KSON kan genom riktade statsbidrag, utifrån det fortsatt stora kompetensbehovet hos de omsorgsverksamheter KSON har avtal med, starta en andra utbildningsomgång. Den här gången deltar 70 medarbetare från verksamheter inom LSS, hemtjänst och äldreboenden.

– Det är glädjande att vi genom den här långsiktiga satsningen kan erbjuda medarbetare inom äldreomsorgen möjlighet att både validera sina kunskaper och höja sin kompetens. Det är en viktig del i vårt uppdrag att säkerställa en trygg och kvalitativ äldreomsorg. Satsningen bidrar inte bara till att möta det växande behovet av undersköterskor, utan stärker också kontinuiteten och kvaliteten i äldreomsorgens verksamheter, något som är viktigt för att kunna erbjuda en god och nära vård och omsorg i Norrtälje kommun, säger Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör.

Utmaningar för äldreomsorgen med en växande äldre befolkning
Befolkningsprognoser visar att antalet äldre invånare i kommunen ökar, vilket innebär ett stort behov av kompetensförsörjning för att möta framtida utmaningar.

– Vi behöver kompetenta och kunniga medarbetare inom äldreomsorgen. Därför är den här utbildningssatsningen så viktig. Undersköterskan är en viktig nyckelperson i mötet med våra invånare, säger Hans Andersson, (L) vice ordförande direktionen.

Positiv respons på första utbildningsomgången
Den första omgången av undersköterskeutbildningen med drygt 50 deltagare pågår just nu och är anpassad efter varje deltagares tidigare erfarenheter. Inom ett par månader kommer de första deltagarna att vara klara och kan då ansöka om den skyddade yrkestiteln undersköterska hos Socialstyrelsen.

– Vi har genomfört utvärderingar, både via enkäter och samtal med deltagare och chefer, för att fånga deras synpunkter från den första utbildningsomgången. Detta har hjälpt oss att ytterligare förbättra upplägget inför den nya utbildningen som nu startar. Både medarbetare och chefer ser satsningen som en fantastisk möjlighet att kompetensutveckla sin personal och att också kunna erbjuda tillsvidareanställningar för vikarier och timanställda. Målet med satsningen är långsiktig och förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda verksamheterna denna möjlighet även i framtiden, säger Marianne Cleland, utvecklingsledare och samordnare för kompetenssatsningen.