Höga betyg för Norrtäljes äldreomsorg med fortsatt fokus på utveckling
Publicerad: 2024-11-29
I Socialstyrelsens årliga undersökning om äldreomsorgen ger hela 88 procent av hemtjänst-kunderna och 83 procent av de boende på äldreboenden i Norrtälje kommun höga betyg för omsorgen – bättre än både rikssnittet och Stockholms län. För att långsiktigt säkra och stärka kompetensen inom äldreomsorgen satsar KSON på en samlad kompetensutveckling för medarbetarna inom omsorgen.
Äldreomsorgen i Norrtälje kommuns fortsätter att få höga omdömen. Undersökningen lyfter särskilt områden som bemötande, trygghet och förtroende, där Norrtälje presterar väl i jämförelse med andra. Dessa höga betyg är en tydlig indikator på att äldreomsorgen håller en stabil och uppskattad kvalitet.
– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.
Årets undersökning introducerade nya frågeområden om personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt upplever att personalen har goda språkkunskaper och relevant kompetens. I dialogen mellan utförare och Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) framkommer dock en brist på undersköterskor. För att långsiktigt stärka kompetensen inom äldreomsorgen har KSON satsat på en samlad kompetensutveckling för medarbetarna inom omsorgen.
– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.
Trots de positiva resultaten finns dock några områden som fortsatt behöver utvecklas. Framför allt saknas undersköterskor hos utförarna. För att möta behovet satsar KSON på bland annat kompetensutveckling för medarbetarna inom äldreomsorgen, med målet att fler ska få den skyddade yrkestiteln undersköterska.
– Det är glädjande att vi fortsatt ser höga betyg för äldreomsorgen, vilket bekräftar att våra utförare levererar den kvalitet gör att kommunens äldre upplever ett värdigt liv. Samtidigt är vi medvetna om de utmaningar vi står inför, och vi arbetar aktivt för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen. Genom nära dialog med våra utförare kommer vi att säkerställa att vi fortsätter utveckla och bibehålla hög kvalitet på lång sikt, säger Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör på förvaltningen.
Om Socialstyrelsens årliga undersökning
Syftet med Socialstyrelsens nationella undersökning är att kartlägga de äldres uppfattning om sin äldreomsorg. Resultaten används för jämförelser och som underlag för utveckling och förbättring av omsorgen. Personer, 65 år och äldre, som den 31 december 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre har fått möjlighet att besvara en nationell enkät. Även verksamheterna själva får svara på ett antal frågor.