Psykisk hälsa och suicidprevention
Här kan du läsa mer om hur KSON, i samverkan med andra aktörer i kommunen, arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention. Du hittar också tips och råd om vad du själv kan göra för ditt välbefinnande.
Psykisk hälsa har stor betydelse för människors välbefinnande genom hela livet. I Norrtälje kommun arbetar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) tillsammans med flera organisationer, verksamheter och förvaltningar inom Norrtälje kommun för att förebygga och främja psykisk hälsa, samt stödja och behandla psykisk ohälsa.
Under hösten 2024 tas en gemensam handlingsplan för psykisk hälsa och suicidprevention fram i bred samverkan, som visar på en gemensam riktning och prioriterade aktiviteter i Norrtälje.
Om psykisk hälsa och ohälsa
Psykisk hälsa är ett brett begrepp. Det innefattar både psykiskt välbefinnande, det vill säga att må psykiskt bra, och psykisk ohälsa.
För att du ska utvecklas på ett bra sätt och kunna hantera livets upp- och nedgångar behöver du må psykiskt bra, vilket också kallas psykiskt välbefinnande.
Psykisk ohälsa är ett samlingsnamn för olika typer av psykiska besvär och diagnoser som på något sätt påverkar det dagliga livet. Psykisk ohälsa har många olika konsekvenser. Den orsakar lidande för dig och påverkar hela samhället, både socialt och ekonomiskt.
Vad är psykisk hälsa? – Film från Folkhälsomyndigheten
Fem huskurer för psykiskt välbefinnande
Att motion och att äta frukt och grönt är bra sätt att stärka sin fysiska hälsa känner de flesta till. Men visste du att det även går att stärka sin psykiska hälsa? Ibland kan det vara svårt att göra det vi vet är bra, men försök att göra något som känns möjligt – det viktiga är att göra någonting. Varsågod, här får du fem huskurer för ett bättre psykiskt välbefinnande!
- Bli andfådd minst varannan dag!
- Prioritera din återhämtning – sätt rutiner för sömn och skärmfri tid?
- Träffa en vän en gång i veckan!
- Följ ditt hjärta
- Tro inte på allt du tänker – du är inte dina tankar!
Läs mer på Uppdrag psykisk hälsa
Stöd och hjälp i olika skeden i livet
För dig mellan 0-17 år
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
Gå till umo.seOm du känner dig orolig för hur du eller ditt barn mår är det första steget att prata med någon om det. Ibland kan man behöva söka professionell hjälp.
Läs mer om hjälp vid psykisk ohälsa hos barn och ungaNär en vuxen i din familj inte mår bra, 1177.seAtt leva med en förälder som har en psykisk sjukdom kan ibland vara svårt och annorlunda. Du märker ofta när din förälder mår dåligt, men du kanske inte vill störa din förälder med din oro eller dina frågor.
Läs mer om Rubinens stödgruppOm du utsätts för våld eller hot om våld av en närstående kan du få hjälp, stöd och skydd av socialförvaltningen i Norrtälje kommun. Även du som använder våld eller hot i en nära relation kan få hjälp med att förändra ditt beteende.
Våld i nära relation, norrtalje.seFör dig mellan 18 - 64 år
Alla mår dåligt någon gång i livet. Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om det behövs.
Psykisk hälsa på 1177.sePå din husläkarmottagning/vårdcentral får du stöd och hjälp med enklare rådgivning och stöd om psykisk hälsa i alla åldrar. Exempel på insatser kan vara stödsamtal och krisstöd. Behöver du stöd från specialistvården eller annan vårdgivare får du hjälp vidare genom din husläkarmottagning eller vårdcentral.
Läs mer om Husläkarmottagningar i Norrtälje kommunOm du känner dig orolig för hur du eller ditt barn mår är det första steget att prata med någon om det. Ibland kan man behöva söka professionell hjälp
Läs mer om hjälp vid psykisk ohälsa hos barn och ungaFöräldraskapet innebär många utmaningar och ibland kan det kännas ensamt och svårt att ta sig vidare i relationen till barnen. Vi erbjuder föräldraskapsstöd och hjälp i olika former: träffar, utbildningar, enskilda samtal och föreläsningar
Stöd till föräldrar och andra viktiga vuxna, norrtalje.seÄr du anhörig eller känner du någon anhörig som hjälper en närstående som på grund av långvarig sjukdom, ålder, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning har svårt att klara av sin vardag på egen hand? Då behöver du inte vara ensam. Det är viktigt att du som hjälper en närstående får stöd och egen tid för att orka och må bra.
Läs mer om stöd till anhörigaOm du utsätts för våld eller hot om våld av närstående kan du få hjälp, stöd och skydd av socialförvaltningen i Norrtälje kommun. Även du som använder våld eller hot i en nära relation kan få hjälp med att förändra ditt beteende.
Våld i nära relation, norrtalje.seFör dig över 65 år
Alla mår dåligt någon gång i livet. Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om det behövs.
Psykisk hälsa på 1177.sePå din husläkarmottagning/vårdcentral får du stöd och hjälp med enklare rådgivning och stöd om psykisk hälsa i alla åldrar. Exempel på insatser kan vara stödsamtal och krisstöd. Behöver du stöd från specialistvården eller annan vårdgivare får du hjälp vidare genom din husläkarmottagning eller vårdcentral.
Läs mer om husläkarmottagningar i Norrtälje kommunÄr du anhörig eller känner du någon anhörig som hjälper en närstående som på grund av långvarig sjukdom, ålder, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning har svårt att klara av sin vardag på egen hand? Då behöver du inte vara ensam. Det är viktigt att du som hjälper en närstående får stöd och egen tid för att orka och må bra.
Läs mer om stöd till anhörigaOm du utsätts för våld eller hot om våld av närstående kan du få hjälp, stöd och skydd av socialförvaltningen i Norrtälje kommun. Även du som använder våld eller hot i en nära relation kan få hjälp med att förändra ditt beteende.
Våld i nära relation, norrtalje.seSuicid
Varje år tar runt 1 600 människor sina liv. Det är fyra om dagen. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt. I varje siffra finns ett unikt människoöde. Där finns någons pappa, någons storasyster, son, vän, arbetskamrat eller partner.
Suicidförebyggande arbete handlar om att genom olika insatser minska risken att människor tar sitt liv.
I Norrtälje arbetar flera organisationer, verksamheter och förvaltningar på kommunen och på sjukvård och omsorg tillsammans med att förebygga suicid.
Att vara medmänniska
Hur vi agerar som medmänniskor är en viktig pusselbit i hur vi tillsammans kan förhindra och förebygga att självmord sker. Att ställa en fråga i rätt tid kan bidra till att rädda liv.
Det starkaste skyddet som finns när man mår dåligt är andra människor som lyssnar, engagerar sig och har en vilja att förstå.
Lär dig det viktigaste på 20 minuter Privatperson – Suicide Zero
Det spelar ingen roll om du är en töntig mamma, irriterande bonuspappa, weird mattelärare eller tjatig fotbollstränare – du kan ändå göra skillnad för unga i din närhet. Prata med dem!
Barn som kan uttrycka sina känslor löper mindre risk för självmord längre fram i livet.
Behöver du någon att prata med
Ibland är det tydligt att någon mår dåligt. Ibland inte alls. Medmänskliga samtal med volontärer, anonymt och kostnadsfritt.
Mind Livslinjen – för dig som är ung och vill chatta om det känns jobbigt
Mind Föräldralinjen – stödlinje för dig som är orolig för ett barn
Mind Äldrelinjen – för dig som behöver någon att prata med
Mind Självmordslinjen – För dig som har tankar om att ta ditt liv
Att leva kvar efter att någon tagit sitt liv
Du som förlorat någon i självmord är varmt välkommen att delta i våra fysiska samtalsträffar och andra aktiviteter.
Länktips
Aktiviteter och evenemang nära dig. Norrtälje kommuns evenemangskalender.
Evenemangskalender Norrtälje kommunMind är en ideell förening vars uppdrag är att främja psykiskt välbefinnande genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och driva påverkansarbete.
Gå till mind.seSuicid zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att minska självmorden i Sverige. Vi vill få fler att göra mer för att samhälle utan självmord.
Gå till suicidezero.seSPEC är en ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.
Gå till spes.seNKA är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd.
Gå till nka.seFöreläsningar och seminarium
Öppna föreläsningar till privatpersoner, skola och myndigheter
Digitala samtalsträffar från SPES suicidprevention efterlevandestöd
Samtalsträffar med Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (spes.se)
Hjälpte den här informationen dig?