Meningsfull sysselsättning och öppna träffpunkter
Arbete och sysselsättning har stor betydelse för livskvaliteten. För dig som har en psykisk funktionsnedsättning kan det ibland vara svårt att aktivera sig i vardagen. Om du är i arbetsför ålder men inte står till arbetsmarknadens förfogande, finns möjligheten att ansöka om meningsfull sysselsättning.
Insatsen ”meningsfull sysselsättning” riktar sig till dig med en psykisk funktionsnedsättning och kan variera från öppen social samvaro till mer strukturerad sysselsättning.
Det finns två former av sysselsättning
- Individuellt biståndsbedömd insats: Detta innebär strukturerad, meningsfull sysselsättning. Syftet är att stärka dig och frigöra dina resurser så att du kan nå dina mål.
- Öppen träffpunktsverksamhet: För att delta i träffpunktsverksamheten krävs inget biståndsbeslut.
Meningsfull sysselsättning
Meningsfull sysselsättning innebär strukturerade arbetsformer för en meningsfull aktivitet i ett socialt sammanhang, som syftar till att frigöra dina resurser. En meningsfull vardag är ofta en viktig del av god hälsa och återhämtning. Att träna på att vistas i sociala sammanhang och få en struktur på veckan kan även öka dina möjligheter att på sikt komma vidare till andra typer av aktiviteter eller sysselsättningar.
Meningsfull sysselsättning riktar sig till dig som är 18–66 år.
Utförare
I Norrtälje finns Aktivitetshuset Åran, som driver biståndsbedömd sysselsättning.
Öppen träffpunktsverksamhet
Träffpunkten är en mötesplats för dig som är över 18 år och har en psykisk funktionsnedsättning, och som vill umgås, känna tillhörighet och ingå i ett sammanhang. Du är välkommen oavsett om du väljer att komma någon gång då och då eller varje dag, och du väljer själv hur länge du vill stanna. För att delta i den öppna träffpunktsverksamheten krävs inget biståndsbeslut.
Utförare
I Norrtälje finns Träffpunkten Kvarnen, som är en öppen träffpunktsverksamhet.
Träffpunkten Kvarnen på Vårdbolaget Tiohundra
Ansök om meningsfull sysselsättning
Alla behovsprövningar är individuella, vilket innebär att just dina önskemål och behov är utgångspunkten för vårt arbete. All personal har tystnadsplikt.
Du ansöker genom att kontakta biståndsavdelningen på Sjukvård och omsorg i Norrtälje, genom att använda e-tjänsten, eller genom att fylla i en blankett.
E-tjänst och blanketter
Här kan du ansöka om biståndsbedömda insatser som exempelvis dagverksamhet, turbundna resor, hemtjänst, kontaktperson, korttidsboende, tillfällig vistelse, avlösning, ledsagning, trygghetslarm samt GPS larm.
Starta e-tjänsten Ansöka om biståndsbedömda insatserAnsökningsblankett för biståndsbedömd insats enligt Socialtjänstlagen (SoL)Ansökningsblankett för biståndsbedömd insats enligt Lagen om stöd och service (LSS)Länkar till olika myndigheter och verksamheter
Socialt företagande syftar till att integrera dig som står långt ifrån arbetsmarknaden i samhället och arbetslivet. Sociala företag skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, anställning, avtal eller andra former av kontrakt.
Målet med socialt företagande är att integrera människor som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden, både som arbetstagare och företagare. Sociala företag skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, anställning, avtal eller andra former av kontrakt. Företagen återinvesterar huvudsakligen vinsterna i de egna eller i liknande verksamheter. De sociala företagen är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet.
Utförare
I Norrtälje finns Hamn Kompaniet som är ett socialt arbetskooperativ.
Arbetslivsinriktad rehabilitering
Arbetslivsinriktad rehabilitering är till för dig med psykisk ohälsa som vill och kan arbeta. För mer information kontakta Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
Försäkringskassan: Tillbaka till arbete – rehabilitering
Arbetsförmedlingen: Arbetslivsinriktad rehabilitering
Kontakt
Mottagningen, socialpsykiatri
0176-717 10 socialpsykiatri@norrtalje.se
Öppettider
Måndag – tisdag 13.00-15.00Torsdag 10.30-12.00
Fredag 13.00-15.00
Dag före röd dag 10.00-12.00
Hjälpte den här informationen dig?