15 miljoner i ny satsning på läkemedelsautomater för trygg och effektiv hantering
Publicerad: 2024-11-22
Direktionen för KSON har beslutat att investera 15 miljoner kronor för att införa läkemedels-automater inom hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering. Satsningen syftar till att öka självständigheten och tryggheten för invånare som behöver hjälp med läkemedelshantering, samtidigt som resurser frigörs för vårdpersonal och patientsäkerheten förbättras.
De 400 läkemedelsautomaterna, som ska användas för att ge rätt läkemedel vid rätt tidpunkt, förväntas minska behovet av läkemedelsutdelning och frigöra värdefulla personella resurser. Den totala kostnaden för satsningen under perioden 2025–2026 uppgår till 15 miljoner kronor, och den finansieras huvudsakligen med statliga stimulansmedel. Efter 2026 beräknas den årliga kostnaden vara 12 miljoner kronor. Implementeringen inleds stegvis under hösten 2025 och ska vara helt genomförd under 2026.
– Den här satsningen handlar inte bara om att öka säkerheten för våra kunder, utan också om att ge omsorgspersonalen bättre förutsättningar i sitt arbete. Genom att frigöra tid från läkemedelshantering kan vi ägna oss mer åt de personliga möten och insatser som verkligen gör skillnad i vardagen, vilket stärker både kund- och patientsäkerheten, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen.
Läkemedelsautomaterna, som fylls på av sjuksköterskor, gör det möjligt för kunderna att hantera sina läkemedel på egen hand och säkerställer att de får rätt läkemedel vid rätt tidpunkt. Detta leder till minskat läkemedelssvinn och ett effektivare utnyttjande av omsorgspersonalens tid.
– Genom att införa läkemedelsautomater tar vi ett steg framåt mot en tryggare och mer effektiv vård. Automaterna kommer att säkerställa att kunderna inom omsorgen får sina läkemedel i rätt tid, vilket både ökar säkerheten och frigör värdefulla resurser inom vården. Det här initiativet är ett viktigt led i vårt arbete för att erbjuda en mer självständig och hållbar omsorg för invånarna i Norrtälje, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande för direktionen.
Förvaltningen planerar även att bredda användningen av läkemedelsautomater för personer med fysisk och eller psykisk funktionsnedsättning. Detta kommer att effektivisera läkemedelshanteringen, öka säkerheten och bidra till den fortsatta digitaliseringen inom vård och omsorg.
– Med den här tekniken ökar vi inte bara självständigheten för de invånare som behöver hjälp med läkemedel, utan vi skapar också en trygghet genom att säkerställa att läkemedelshanteringen blir korrekt. Eftersom läkemedelsautomater redan har införts framgångsrikt i flera andra kommuner kan vi hoppa över pilotprojekten och gå direkt på ett fullskaligt införande. Produkten är väl beprövad, och genom välfärdsteknik säkerställer vi en långsiktig och säker läkemedelshantering för invånarna, säger Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör.